De Dingen Die Niet Overgaan.

Denk je echt dat de tijd alle wonden heelt? Dat je een opgedaan trauma kunt vergeten of negeren? Nou, vergeet het maar!
Sommige gebeurtenissen zijn zo heftig, dat de geslagen wond niet eens een litteken wordt, maar altijd een open wond blijft.
Dat zijn De Dingen Die Niet Overgaan.

Wond en Wonder zijn bijna dezelfde woorden!

Onlangs gebeurde er een wonder. In een lezing inspireerde Wibe Veenbaas mij tot een groot inzicht. Lees verder en laat je inspireren!

Van wie krijg jij inspiratie?

Wat heb je nodig om inspiratie te krijgen?
Om jezelf tot nieuwe gedachten te brengen, verder te ontwikkelen en verrassende inzichten te krijgen?

de dingen die niet overgaan

Maar wat heeft inspiratie te maken
met dingen die niet overgaan
zul je je nu afvragen?

Dat zal ik je vertellen!

Het was een opdracht!

Het is de titel die we opkregen van de bekende verhalenverteller Wibe Veenbaas op een bijscholingsdag van mijn beroepsvereniging de VIT. Met als opdracht: schrijf in 7 minuten een tekst. Daar kregen we natuurlijk wel aanwijzingen voor.
Het is heel inspirerend hoe Wibe met woorden, zinnen en korte verhalen speelt om een magisch veld binnen een groep op te bouwen. Dat veld vormt een bedding waarin hij je uitnodigt om zelf te schrijven. Dit meemaken is een sensatie op zich. Iedereen begon meteen druk te pennen!

Wibe gaf de volgende woorden:

Het is de Bron van het Bestaan,
de Dingen Die Niet Overgaan.

Ik voel weer de emotie!

En ik voel me nu heel kwetsbaar omdat ik weet hoe het verhaal verder gaat …….

Onszelf zodanig ont-wikkelen dat we kunnen zijn wie we ZIJN vind ik belangrijk. Je ontdoen van wikkels zodat je echt voelt wat je met anderen kunt en wilt delen.

In het magisch veld van woorden dat Wibe creëerde, ontdeed ik mij van mijn wikkels en schreef het volgende gedicht:

De dingen die niet overgaan

Het onderliggende verdriet
van niet welkom zijn.
Ook al ben ik hier wel,
een ongelukje zijn,
doet pijn.
De dingen die niet overgaan.
Hou je mond! Zeg dat niet!
Dat weet jij niet
dus zeg het niet.
En ik zwijg
vaak nog steeds.
Want hoe kan ík dat weten!

Maar meer en meer
als ik met mijn handen bezig ben,
een lichaam raak, vol van oude
dingen die niet overgaan,
komen woorden in mij op
die ik zeg …..
en dat lichaam resoneert …..

Het lichaam dat gewoon wil zijn,
ontspant en stroomt door
doordat ik niet meer zwijg over
de dingen die niet overgaan.

© Joy Quist

 

Je eigen bron

Door het magisch veld van Wibe kan ik naar mijn eigen bron en komen de woorden vanzelf. Ze vloeien vanzelf uit mijn pen en daarmee sluit een cirkel in mij. Ik kan volledig in verbinding staan met mezelf en ik geef die verbinding door binnen mijn praktijk via mijn handen. In mijn gedicht komt dat ook naar voren: ik inspireer met mijn therapeutische massages vele lichamen om de eigen draad weer op te pakken. Wat in mij opkomt zég ik nu zodat de eigenaar van dat lichaam weer verder kan met diens eigen weg.

Iedereen heeft zijn eigen weg.

Niets daarvan kan gemist worden,

alles heeft een doel.

Om niet meer te zwijgen over de dingen die niet overgaan, steek ik meteen mijn hand op als Wibe vraagt wie zijn gedicht wil delen. Ineens sta ik op het podium. Mijn hart bonkt zo hard dat het bijna uit mijn lijf springt. En tegelijk voel ik een diepe rust van binnen.
Heel bijzonder: mijn zwijgen is doorbroken!

Wibe sloot heel mooi zijn lezing af met het volgende:

De dingen die niet overgaan…
Het is je sluitsteen
én je toegangspoort.

Dus stop met het wegdrukken of negeren van je gevoel.
Probeer niet iets niet te voelen, want dat lukt toch niet.
Omarm je gevoelens en leer ermee omgaan!
Je lichaam heeft zoveel wijsheid opgeslagen dat het de weg weet.
Jouw Weg.

Voel en luister en laat je leiden! Zodat je lijden minder wordt.

Door wie werd of wordt jij geïnspireerd?

En wat levert of leverde jou dat op?

Deel dat alsjeblieft in het commentaarveld hieronder, dan kunnen we van en met elkaar leren en ons verder ont-wikkelen. Hoe meer wikkels wij van onze kern afhalen, hoe meer ons stralende zelf de wereld kan verlichten.

Eén lichtje is al genoeg.

Hoe meer lichtjes, hoe minder donker en duisternis.
Doe je mee? Vertel dan wat of wie jouw inspiratie is.
En wat dat voor jou betekent en/of teweeg brengt.

Wibe Veenbaas, dank je wel voor je inspiratie!

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *